maanantai 28. heinäkuuta 2008

EAA SÄHKÖMUOTOJA ELEKTRONIIKASSA


Jotta päästäisiin eteenpäin transistoritekniikassa, on otettava käyttöön myös vaihtosähkö. Tosin transistoria käytetään myös säätötekniikan tasasähköviestien vahvistukseen, mutta esimerkiksi äänitaajuusvahvistimissa transistori on yleisessä käytössä.

EAA TRANSISTORIN VAHVISTUKSET


Nämä ovat tyypillisiä arvoja pientehotransistorille yhteisemitterikytkennässä. Tuo vaiheen kääntyminen tarkoittaa sitä, että kun jännite kannalla kasvaa, niin jännite kollektorilla pienenee ja päinvastoin. Todellisuudessa transistorihan ei vahvista oikeastaan mitään, vaan se antaa suuremmasta sähköpotentiaalista pienellä ohjauksella enemmän sähköä kuin mitä ohjaussignaali sisältää.

lauantai 26. heinäkuuta 2008

EAA NPN transistorin virrat


Kun virran sanotaan kulkevan plussasta miinukseen, on kuva piirretty tämän teorian mukaisesti.
Todellisuudessa elektronit kulkevat miinuksesta (EMITTERI) plussaan (KOLLEKTORI). Asian ymmärtämisen kannalta tuskin sillä on merkitystä. Transistori on VIRTAOHJATTU elektroninen venttiili, jonka läpi kulkevaa virtaa ohjataan pienellä kantavirralla.

torstai 24. heinäkuuta 2008

EAA PNP transistori


PNP-transistorissa on jälleen kolme puolijohdepalaa, kaksi P-rakennetta ja yksi N-rakenne. Kytkennässä jännitteet ovat päinvastoin kuin NPN-transistorissa.

keskiviikko 23. heinäkuuta 2008

EAA NPN transistori


N- ja P-tyypin puolijohteista voidaan tehdä erilaisia yhdistelmiä ja tähän tekniikkaan sitten perustuu nykyinen elektroniikka. Transistori on tällainen kolmen puolijohdepalan rakenne. Se muodostuu kahdesta saman merkkisestä palasta, joisen väliin on sijoitettu eri merkkinen pala. Transistorin läpi kulkevaa virtaa voidaan ohjailla kanta/emitteridiodin läpi kulkevalla virralla.

maanantai 21. heinäkuuta 2008

EAA DIODI ESTOSUUNNASSA


Tilanteessa, jossa laiteeseen estetään vaikuttamasta väärän suuntainen jännite, käytetään suojadiodia. Tällaisen suojadiodin olen laittanut moneen mikro-ohjainkytkentäänikin, niiden sähkösyöttöihin.

EAA DIODI PÄÄSTÖSUUNNASSA




Kun vastusten toiminta on saatu selville, voidaan siirtyä puolijohteisiin, joiden yhteydessä vastuksia käytetään. Näistä komponenteista yksinkertaisin on diodi. Sitä voidaan verrata polkupyörän renkaan venttiiliin. Se päästää sähkövirran kulkemaan vain yhteen suuntaan.