torstai 26. kesäkuuta 2008

EAA KUORMITETUN JÄNNITTEENJAON LASKU


Lakemalla voidaan tarkistaa mittauksen oikeellisuus, silloin kun kuormana on tunnettu resisranssi. Näin ei yleensä ole ja silloin mittaukseen on uskominen. Sen tulos antaa viitteen esimerkiksi ohjattavan puolijohteen kunnosta. Jos jännitteenjaon arvo poikkeaan paljon R1/R2 antamasta arvosta, on seuraavassa asteessa jotakin vialla.




maanantai 23. kesäkuuta 2008

EAA KUORMITETUN JÄNNITTEENJAON MITTAUS


Nyt kahden jännitteenjakovastuksen keskiliitäntään on kytketty niinsanottu kuormitusvastus. Vastuksen resistanssi on 10 kilo-ohmia. Vaikka sen suuruus on kymmenkertainen jännitteenjakajan vastukseen verrattuna, näkyy sen vaikutus hyvin mittauksessa.

perjantai 20. kesäkuuta 2008

EAA KUORMITTAMATTOMAN JÄNNITTEENJAKAJAN LASKU


Jännitteen jakoa tarkastellaan aina jänniteen alimpaan pisteeseen nähden. Tässä tapauksessa se on vastuksen R2 yli vaikuttava jännite. Kysytty jännitteen suuruus saadaan selville vertaamalla R2:n arvoa kokonaisresistanssiin R1 + R2 ja kertomalla suhteella jännite U.

torstai 19. kesäkuuta 2008

EAA JÄNNITTEEN JAKAUTUMISEN MITTAUS


Tässä testataan kuormittamattoman jännitteenjaon käyttäytyminen. Kuten mittarit osoittavat, jännite jakautuu kahtia kun vastukset ovat yhtäsuuret.
Tässä 1kilo-ohmia. Samoin kävisi vaikka ne olisivat 100 kilo-ohmia tai jotakin muuta resistanssikokoa. Jännitemittari, joka on kytketty vastusten keskikohtaan, kuormittaa erittäin vähän piiriä.

maanantai 16. kesäkuuta 2008

EAA KUORMITTAMATON JÄNNITTEEN JAKO


Jännitteenjaon lähtökohta on kuormittamaton jännitteenjako, jossa osajännitteet jakautuvat vastusten resistanssien suhteessa. Käytännössä jännitteenjaossa on aina kuormaa, esimerkiksi transistorin kantavirta. Tällöin jännite ei enää jakaudukkaan resistannssien suuruuden suhteessa. Jos kuormavirta on 1/10-osa tai pienempi jännitteenjakajan virrasta, silloin sen vaikutus jää vähäiseksi.

sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

EAA jännitehäviö vastuksissa


Jännitehäviöiden määrittely on elektroniikan tärkeimpiä taitoja.
Sen taidon hyvään hallintaan perustuu vian selvittäminen elektronisesta kytkennästä. Tässä tulee esille Ohmin ja Kirchhofin lakien soveltaminen.

EAA R1 ja R2 rinnankytkennän mittaus


Nyt yleismittarin asetus voidaan kääntää 2k-alueelle, koska kokonaisresistanssi on aina pienempi kuin pienimmän vastuksen resistanssi. Mittaustulos kannattaa tarkistaa tuossa vierellä näkyvällä kaavalla.

EAA R1 ja R2 kytketty rinnan


Piirilevyllä laitetaan lankalenkit kuvan osoittamiin paikkoihin, jolloin vastukset R1 ja R2 tulevat rinnan kytketyiksi. Muuttamalla kytkentälenkkien paikkoja, voidaan levylle tehdä erilaisia rinnankytkentöjä.

lauantai 14. kesäkuuta 2008

EAA rinnakkaisvastusten laskukaava


Rinnankytkettyjen vastusten resistanssi on hieman vaikeampi laskea kuin vastaavan sarjamuodon resistanssi. Kuitenkin nykyisillä laskimilla se on melko näppärästi tehtävissä, koska niissä on jo valmiina käänteisluvun otto.

perjantai 13. kesäkuuta 2008

EAA R1 ja R2 sarjavastuksen mittaus


Yleismittari on kytketty vastusmittaukseen 20 kilo-ohmin alueelle. Nyt se näyttää lukua 3,16, joka tarkoittaa sitä, että R1 ja R2 sarjassa muodostavat 3,16 kilo-ohmin vastuksen. Vastuksen arvo on hyvä tarkastaa laskemalla.

EAA R1 ja R2 sarjassa






Näin kytkien vastukset toisiinsa saadaan niiden sarjakytkentä muodostetuksi. Sarjaan voidaan lisätä kolmas vastus tekemällä kytkennän alareunaan lenkki ja siirtämällä mittaus R3 yläpäähän. Ja sitten; montako kahden vastuksen yhdistelmää näillä vastuksilla saadaan ?


torstai 12. kesäkuuta 2008

EAA VASTUSTEN SARJAANKYTKENNÄN KAAVA


Vastusten sarjaankytkennän kokonaisvastuksen arvo saadaan, kun kunkin kytkennän vastuksen ohmiarvot lasketaan yhteen. Tällä tavoin voidaan muodostaa vastusarvoja, jotka poikkeavat standartin normaaleista vastusarvoista.

torstai 5. kesäkuuta 2008

EAA VASTUKSIEN TUNNISTAMINEN


Tässä tehtävänä on tunnistaa vastuksissa olevien numeroiden avulla vastusten resistanssiarvot. SMD-blogissani on taulukko, jota käyttäen tämä tehtävä onnistuu.

EAA VASTUKSET PIIRILEVYLLÄ


Piirilevylle sijoitetaan eriarvoisia vastuksia 6 kappaletta, jonka jälkeen tunnistetaan niiden resistanssiarvot.