Tämän yksinkertaisen piirikaavion avulla on mahdollista tutustua nykyisin käytettäviin SMD-palavastuksiin ja suorittaa vastuksiin liittyvät mittausharjoitukset. Kuudesta vastuksesta saadaan jo monta erilaista kytkentää.
sunnuntai 30. maaliskuuta 2008
EAA PINTALIITOSKOMPONENTIT (passiiviset)
tiistai 25. maaliskuuta 2008
EAA KIRCHHOFFIN 2. LAKI
EAA HEHKULAMPUN VIRTA
EAA LED-diodin TEHO
EAA SÄHKÖTEHO R:n AVULLA LASKETTUNA
maanantai 24. maaliskuuta 2008
EAA SÄHKÖTEHO
EAA VASTUKSEN VIRTA
lauantai 22. maaliskuuta 2008
EAA Ohmin lain käyttö
Soveltamalla peruskaavaa saadaan aina kolmas tekijä selville kahden tunnetun tekijän avulla. Jos tunnetaan piirin virta ja resistanssin suuruus, jonka läpi virta kulkee, on jännite näiden tekijöiden tulo. Jos taas tunnetaan virta ja resistanssissa syntyvä jännitehäviö, on resistanssin suuruus jännitteen suuruus jaettuna virran suuruudella. Laskuissa käytetään suureiden perusyksiköitä, voltteja, ampeereita ja ohmeja.
EAA Ohmin laki
Nyt otetaan esille säännöt, joiden avulla edellä saatuja mittaustuloksia voidaan käsitellä. Jännitteen, virran ja resistanssin sitoo toisiinsa Ohmin laki. Sen avulla saadaan aina selville kolmas tekijä, kun kaksi muuta tiedetään. Tuossa kuvassa on yksinkertainen virtapiiri ja siihen liittyvä laskukaava, jolla virta saadaan selville, kun jännite ja vastuksen resistanssi tunnetaan. Jos jännite on yksi voltti ja vastuksen resistanssi yksi ohmi, kulkee vastuksessa yhden ampeerin virta.
VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 5; LED:in jännitehäviö
VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 4; vastuksen jännitehäviö
Mittauksia jatketaan tutkimalla piirissä tapahtuvia jännitehäviöitä. Pariston antama jännitehän kuluu vastuksen ja LED-lampun aiheuttamiin jännitehäviöihin. LED-lampun niin sanottu "etuvastus" kuluttaa jännitteestä sellaisen osan, että LED:lle jää sopiva jännite. Tässä kytkennässä tuo jännitehäviö on noin 3 volttia.
VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 3; virran mittaus
Nyt mitataan piirissä kulkeva virta. Virtapiiri yhdistetään amperimittarin kautta, ohittamalla painikekytkin. Nyt riittää mittariin tuleva ja siitä lähtevä johdin, kun muussa tapauksessa johtimia tarvitaan kolme, kuten mittausosiossa osoitetaan.
Virta kulkee nyt mittarin, vastuksen ja LED-lampun kautta paristoon. Mittarin valintakytkin on tasavirran mittausasennossa ja näyttää virran suuruuden 6,3 mA.
torstai 20. maaliskuuta 2008
VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 2
VIRTAPIIRIN MITTAUKSET 1
PIIRILEVY MITTAUKSIIN
tiistai 18. maaliskuuta 2008
maanantai 17. maaliskuuta 2008
EAA VIRTAPIIRIN KYTKENTÄ
Nyt siirrytään sitten vähäksi aikaa käytännön asioihin, ja katsotaan kuinka edellä kerrotut asiat yhdistyvät. Tässä on esittelyssä yksinkertainen virtapiiri, jonka tehtävänä on sytyttää LED-lamppu kun kytkintä painetaan. Koska kokeilussa käytetään 4,5 voltin paristoa, niin LED:in virtaa on rajoitettava vastuksella. Vastus "hukkaa" osan käyttösähköstä ja LED-lampulle jää vain sen tarvitsema osa jännitteestä. Tulokset nähdään mittauksissa.
EAA RESISTANSSI
EAA VIRRAN MITTAAMINEN
Virran mittaaminen on vaikeimmin opittavia asioita elektroniikassa. Vaikka kuinka asiaa yrittäisi tähdentää, niin virtamittari kytketään volttimittarin tavoin kulutuslaitteen rinnalle. Yleensä tällöin virtamittarista palaa sen sisällä oleva sulake. Jos taas virtapiirin muut komponentit rajoittavat virran mittarin mitta-alueelle, niin kulutuskohde on lähes oikosuljettu virtamittarin sisäisellä vastuksella. Virtamittarin sisäinen vastus Ri on vain osaohmeja, kun taas volttimittarin sisäinen vastus on 1 megaohmi.
EAA VIRTA
EAA JÄNNITTEEN MITTAAMINEN
Jännitteen mittaus on yksinkertainen tapa todeta sähkövarauksen olemassa olo. Pariston jännitteen mittaus ilman kuormittavaa virtaa ei anna oikeaa kuvaa pariston varaustilasta. Vaikka pariston napajännite on lähes nimellisjännitteen suuruinen, laskee jännite kuormitettuna huomattavasti. Tämä johtuu pariston sisäisen vastuksen kasvusta sen käytön vaikutuksesta.
EAA YLEISMITTARI
lauantai 15. maaliskuuta 2008
EAA esittely, kansilehti
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)